Preskoči na vsebino


Eden - Kanji Dol

Komu je dom namenjen?

Glavni namen doma je pomoč slovenskim staršem pri krščanski vzgoji otrok in mladih.

Prihajajo otroci od šestega do petnajstega leta, po končani osnovni šoli lahko sodelujejo kot animatorji, po maturi pa kot voditelji posameznih programov.

Kaj se dogaja med šolskim letom?

Ob koncu tedna so duhovne obnove za birmance (prijavijo se skupine iz župnij ali posamezniki), šola za animatorje, pevski vikendi, priprave voditeljev in animatorjev za poletne tedne duhovnosti. Med posameznimi počitnicami pa tridnevne duhovne obnove za otroke in duhovne obnove za družine.

Med tednom sprejmemo študente, ki želijo v miru študirati; mlade in manj mlade, ki bi radi preživeli nekaj dni v puščavi.

Kaj se dogaja med poletnimi počitnicami?

Vsako leto si izberemo za vzor svetnika, po katerem imenujemo program. To poletje bodo Počitnice z Janezom Vianneyem. Osem tednov se z otroki, animatorji in voditelji učimo narediti iz svojega življenja pesem veselja in dobrote preko vsakdanjih dolžnosti, izletov in iger v naravi, delavnic, praznovanj in molitve. Naše geslo je "Eden je najlepši kraj, nam kaže pot v večni raj".

Kako je hiša urejena?

Skromno in preprosto, a skrbno in pripravno za skupine otrok. Ni tušev, so pa umivalnice in angleška stranišča (poleti uporabljamo tudi zunanja, poljska stranišča). Voda je iz vodnjaka (deževnica), vendar pitna. Ležišča so skupna, brez pohištva. V hiši je vse, kar se potrebuje za izvedbo programov na dosegu otroških rok, ki se učijo samostojnega in odgovornega življenja. Tudi kuhinja je urejena tako, da pri gospodinjstvu sodelujejo otroci.

Kakšen je namen vzgojnega dela z otroki?

Otroci naj bi doživeli življenje v skupnosti, molitev, versko slavje in vsebino duhovnih obnov tako, da bodo vse to lahko prenesli v domače okolje. Želimo jim pomagati pri graditvi krščanskih vrednot, da bi iz svojega življenja naredili pesem veselja in dobrote. Učijo se premagovati težave z Jezusom in usmerjati svoje življenje po evangeliju.

s. Rebeka
FilmčkiO domu EdenPapežev blagoslovOpis domaMed poletnimi počitnicamiMed šolskim letomNamen programovKomu je dom namenjenNaša pesem

Eden je najlepši kraj, nam kaže pot v večni raj. Gospod nam je blizu že tukaj na zemlji, v hostiji beli navzoč je med nami. Gospod nam je blizu že tukaj na zemlji, kot v vetri...